Noorderlicht Fotomanifestatie 2015

  • 0
  • 14/08/2015

front flyerNL2015Van 23 augustus tot en met 11 oktober keert Noorderlicht met DATA RUSH terug naar de oude Suikerfabriek in Groningen voor de 22e Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie. In de gelijknamige hoofdtentoonstelling maken internationaal gerenommeerde fotografen en multimediakunstenaars de balans op van het digitale tijdperk.

We omringen ons met virtuele netwerken, maar in hoeverre hebben wij zelf nog de macht over onze data? DATA RUSH gaat gepaard met twee nevenexposities en een verdiepend programma rond het thema privacy en surveillance.

Curator Wim Melis: ‘We hebben voor een actueel en tegelijkertijd uitdagend thema gekozen. Het dataverkeer, dat ingrijpt op alle facetten van ons leven, en de hele virtuele samenleving is voor het blote oog onzichtbaar. Hoe fotografeer je iets dat nauwelijks te fotograferen valt?’

DATA RUSH
Dit jaar heeft de helft van de mensheid een internetverbinding. In DATA RUSH houdt Noorderlicht ons digitale leven tegen het licht. We verbinden alles met alles, maar wat gebeurt er áchter onze schermen? In nieuw en bestaand werk tonen zo’n vijftig kunstenaars het spanningsveld tussen digitale vrijheid en de strijd om onze data. Voor het eerst zal Noorderlicht ook 3D installaties en werk van multimediakunstenaars tonen in samenwerking met When Art Meets Science (WAMS).

Onderdeel van DATA RUSH is Fearless Genius. Doug Menuez documenteerde op uitnodiging van onder andere Steve Jobs de roerige beginjaren van de technologie- en internetpioniers in Silicon Valley.

PULSE
De tweede internationale groepstentoonstelling van het festival, PULSE, toont poëtische reacties van zestien fotografen op de wereld om hen heen. In een inmiddels klassiek geworden tijdloze manier van fotograferen, waarin referenties naar fotografen als Daido Moriyama en William Klein genoemd kunnen worden, staat het intuïtieve en schurende werk van deze fotografen lijnrecht tegenover DATA RUSH en gaat er tegelijkertijd mee in dialoog.

In samenwerking met Fotobookfestival Kassel toont Noorderlicht binnen Pulse het project On Daido, voor het eerst als expositie. Deze hommage aan Moriyama en eerbetoon aan de fotografie in brede zin bevat werk van ondermeer Antoine D’Agata, Rinko Kawauchi, Ken Schles, Anders Petersen en Alec Soth.

MAKING ONESELF
In de Noorderlicht Fotogalerie tonen gastcuratoren Andrea Stultiens en Alexander Supartono een tweeluik rondom fotostudio’s in Oeganda en Zuid- en Zuidoost-Azië. In Keep the Best of Your Life maken zeven Oegandese studiofotografen zichtbaar hoe de inwoners van Oeganda zichzelf zien en willen tonen; nu en in het verleden. Kunstenaars uit Zuidoost-Azië zetten in Postcolonial Photo Studio op hun beurt de fotografietradities uit het koloniale verleden naar hun eigen hand.

DEBAT EN LEZINGEN
Noorderlicht en WAMS presenteren tijdens DATA RUSH een cross-over programma waarin kunstenaars en wetenschappers reflecteren op ontwikkelingen in de virtuele wereld. Op zondag 23 augustus vindt de aftrap plaats met een debat tussen kunstenaars en wetenschappers over de spanning tussen vrijheid en controle, privacy en surveillance. Het begint om 15 uur in de Oude Suikerfabriek en is gratis toegankelijk. Vervolgens zullen op een drietal zondagen experts uit het veld lezingen geven tijdens het festival.

Meer informatie

Open 23 augustus tot en met 11 oktober 2015

dinsdag: 11.00 tot 18.00 uur
woensdag: 11.00 tot 18.00 uur
donderdag: 11.00 tot 18.00 uur
vrijdag: 11.00 tot 21.00 uur
zaterdag: 11.00 tot 18.00 uur
zondag: 11.00 tot 21.00 uur